KABİR ZİYARETİ
Kabir ziyareti, ölümü ve âhireti hatırlattığı için erkeklere müstehab, fitne tehlikesi olmadığı zaman kadınlar için de caizdir. Ziyaretçi, "Esselâmü aleyküm dâre kavmin mü'mi-nîn ve innâ inşaallahu bikûm lâhikun." diyerek selâm verir ki mânâsı "Selâmün aleyküm ey mü'minler diyarı! Biz de inşâallah size katılacağız." demektir.
Kabrin baş tarafından değil, ayakları tarafından gelir ve mümkünse yüzüne karşı durur. Kabirleri ayakta ziyaret etmek ve yanlarında ayakta duâ okumak sünnettir.
Bir hadîs-i şerîfte, "Her kim kabristana uğrar ve orada İhlâs Suresi'ni on bir kere okuyup da sevabını ölülere bağışlarsa, kendisine ölülerin sayısınca ecir verilir." buyurulmuştur.
Kabir ziyaretinde ölülere daha faydalı olmak isterse Yâsin-i Şerîf'i okur. Çünkü hadîs-i şerîfte şöyle buyurulmuştur: "Her kim kabristana girer de Yasin Suresi'ni okursa, o gün Allah kabirdekilerin azablarını hafifletir. Okuyana, oradakilerin sayısınca sevap verilir."
"Kur'ân-ı Kerîm'den kolayına geleni; Fâtiha'yı Şşrîfe'yi, Bakara Sûresi'nin baş tarafını 'müflihûn'a kadar; Ayetü'l-Kürsî'yi, Âmenerrasûlü'yü, Yasin-i Şerîf'i, Tebâreke, Jekâ-sür sûrelerini ve İhlâs Suresi'ni on bir yahut yedi veya üç defa okuyabilir. Bundan sonra "Yâ Rabbî! Okuduğumuzun sevabını fülana veya burada yatanlara ulaştır!" diye duâ eder.
İbn Hacer Mekkîye "Bir kimse bütün kabristandakiler için bir Fatiha okusa, sevabı onlara taksim edilir mi yoksa her birine bütün birer Fatiha sevabı mı verilir? diye sorulmuş da "Bir âlimler cemâati bütün birer Fatiha sevabı ile fetva verdi." cevâbını vermiştir.
İnsan namaz, oruç, sadaka ve sair amellerinin sevabını başkasına bağışlayabilir. Hattâ nafile sadaka veren kimsenin bütün mü'mınlere niyet etmesinin daha faydalı olduğu bildirilmiştir. Çünkü bu onlara erişir ve sevabından hiçbir şey eksilmez. Ehl-i Sünnet Ve'l-Cemâat'in mezhebi budur.
Âlimlerin, "İnsan, amellerinin sevabını başkasına bağışlayabilir." sözüne, Peygamberimiz (s.a.y.)'e bağışlamak da dâhildir. O bizi dalaletten kurtardığı cihetle buna daha lâyıktır. Bunda bir nevi teşekkür ve kadirşinaslık da vardır. Kamil, kemâlin ziyâdesini kabul eder. |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder