31 Mart 2011 Perşembe

31 Mart 2011


































Bugün 31 Mart 2011 26 R.Ahir 1432 Mart: 18 Kasım 144 Eyfel Kulesinin yapılışı (1889) - Varto ve Gevaş'ın Kurtuluşu (1918)


HADİS-İ ŞERİF


 


Seni şüpheye düşüren şeyleri bırak, düşürmeyenlere yönel. Çünkü doğruluk rahatlatır; yalan sıkıntıya atar. Ravi: Tirmizi, S. Kıyame 60


 


21. yy’a Girerken Milli Kimlik Oluşturmada Dilin Önemi


Dili çok defa insanlar arasında anlaşmayı sağlayan bir vasıta olarak tarif ederiz. Son zamanlarda “anlaşma” yerine “iletişim kurma” diyoruz. Bu tanım, dilin sosyal ve kültürel boyutunu ihmal eden çok eksik bir tanımdır. Dili âdeta bir cep telefonu gibi düşünen eksik bir tanım. Bilgisayarların gelişmesiyle ortaya çıkan makine dilleri düşünülecek olursa bu tanım belki yeterli sayılabilir; ancak insan dilleri için bu tanımı yeterli saymak mümkün değildir.


İnsan dili binlerce yılın tecrübe ve birikimini taşıyan çok özel bir vasıtadır. Her dil farklı bir toplumun tecrübe, bilgi ve anlayışını biriktirmiştir. Çok derinlerde, henüz bilimin öğrenemediği kadar eski bir tarihte ortaya çıkan bir dil, daha doğarken belli bir coğrafyanın ve o coğrafyada yaşayan belli bir toplumun izlerini taşıyarak doğar. Bulunduğu coğrafyanın iklimi, tabiat şartları, bitki örtüsü, hayvan varlığı dilin muhtevasını belirler. Söz gelişi Araplar deve için pek çok kelime kullanırken Eskimolar buz ve kar için yüzlerce kelime oluşturmuşlardır. Böylece daha doğuşlarında farklılaşan diller, toplumların tarih öncesi ve tarih içinde yaşadığı bütün macerayı bünyesinde toplayarak gelişir. (Prof. Dr. Ahmet. B. ERCİLASUN)


FIKRA


 


Genç kız dükkana girer ve sırnaşık tezgahtara sorar ; şu kurdelanın metresi kaça ? Sırnaşık tezgahtar yılışarak cevaplar bir öpücük tatlı bayan . Genç kız o zaman 10 metre alayım der . Sırnaşık tezgahtar heyecanlanarak hızlı hızlı sarar kurdelayı teslim eder ve kızın yüzüne bakmaya başlar . Genç kız teşekkür ederim der ve arkasında duran yaşlı bayanı işaret ederek hesabı babaannem ödeyecek der …


GÜNÜN SÖZÜ


 


Güzel sözler petekten damla damla sızan bal'a benzer;insanın ruhuna tad verir.


Hz. Süleyman


YEMEK MENÜSÜ


·   MANTAR SOTE


·   FIRIN MAKARNA


·   ÇOBAN SALATA


·   SÜTLAÇ


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: ABDÜSSETTAR: (Ar.) Er. - Günah­ları örten, gizleyen Allah'ın kulu.


Kız: BAĞDAGÜL: (Tür.) Ka. - Değeri ölçülemeyen gül.


 


MANİ


 


Kimini ezer ölüm,


Kimini üzer ölüm,


Birini kabre koysa,


Gözünü süzer ölüm.


KARİKATÜR


 


BİLMECE


Beş yıllık okulu otuz yılda bitirene ne denir?


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: Arının eşeği vardır ama eşeğin arısı yoktur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler