4 Kasım 2009 Çarşamba

5 Kasım 2009












































 












 












 
































Bugün 5 Kasım 2009 19 Zilkade 1429 T.Evvel: 23 Hızır:184 Türkiye Yeşilay Cemiyeti'nin Kuruluşu (1920)


HADİS-İ ŞERİF


 


İnsanlara layık oldukları değeri verin.  (Müslim).


 


BÜYÜK SELÇUKLU SULTANI MELİKŞAH


Sultan Alparslan'ın oğlu Melikşah 447 (1055) yılında doğmuştur. Çin sınırlarından Suriye sahillerine, kuzeydeki İslam ülkelerinin en uzak noktasından Yemen diyarının en uç noktasına kadar uzanan sahada adına hutbe okundu. Bizans hükümdarları ona cizye ödediler. Hükümdarlık yılları umûmî bir huzur, emniyet ve adalet içinde geçti.


Horasan'da kardeşi Tekiş'in isyanını bastırmak üzere giderken on iki imâmın sekizincisi İmâm Ali er-Rızâ'nın Jûs'taki türbesini ziyaret etti. Vezîri Nizâmülmülk'e 'nasıl duâ ettin?' diye sordu. O da "Allah'ın seni muzaffer kılması için duâ ettim." dedi. Sultan Melikşah; 'Allah'ım, hangimiz müslümanlar için hayırlı olacaksa onu muzaffer kıl' diye dua ettim, dedi.


Melikşah'a aşağı Irak'tan iki adam gelerek "Emir Humar-tekin bir milyon altı yüz bin dinarımızı müsadere etti, birimizin iki ön dişini de kırdı." dediler. Kırılan dişlerini sultana göstererek "biz de hakkımızı ondan alırsın diye sana geldik. Eğer Allâhü Teâlâ'nın sana farz kıldığı şekilde hakkımızı ondan alırsan ne âlâ, aksi halde Allah ahkemü'l-hâ-kimîndir." dediler. Sultan, atından indi ve onlara "Her biriniz bir kolumdan tutun ve beni Nizâmülmülk'ün yanına götürün." dedi. Onlar bunu kabul etmediler ve özür dilediler. Fakat sultanın ısrarı üzere her biri sultanın bir kolundan tutup onunla birlikte Nizâmülmük'ün yanına gittiler. Nizâ-mülmülk Sultanı karşılayıp yeri öptü ve "Ey cihan hükümdarı I Seni böyle davranmaya sevk eden nedir?" diye sordu. Sultan "Yarın Allâhü Teâlâ'nın huzurunda müslü-manların hak ye hukukundan sorguya çekilirsem halim ne olur? Ben bu işleri böyle durumlarda bana vekâlet edesin diye sana bıraktım. Halk böyle işkencelere mâruz kalırsa bunun mes'ûlü sen olursun. Beni de kendini de düşün." dedi. Nizâmülmülk yeri öptü ve derhal Emir Humartekin'in iktâlarından azledilmesi ve müsadere ettiği malların sahiplerine lâde edilmesi ve bütün haklarının alınmasına dâir ferman yazdırdı. Onlar da memnun olarak ayrıldılar.


Sultan bütün ülkede ticarî mal ve gıda vergilerini kaldırdı. Yolları, köprüleri ve çöldeki kervansarayları tamir etti, harap nehir yataklarını ıslah etti. Bağdat'ta bir câmî, ayrıca Mekke yolunda yağmur suları için büyük havuzlar ile İsfahan'da bir rasathane yaptırdı. Rahmetüllâhi aleyh.


FIKRA


 


Hoca bir gün bağdan iki sepet üzüm toplayıp eşeğine yüklemiş, evine dönüyormuş. Mahallesine gelince çocuklar: "Hoca Efendi, bize üzüm ver!" diye bağrışmışlar. Bir salkım üzüm almış eline, birer parça koparıp dağıtmış. Çocuklar: "Ne kadar az verdin Hoca Efendi" diye söylenmeye başlamışlar. "Ha birkaç tane, ha bir sepet..." demiş Hoca, "Hepsinin tadı bir." (Tuğba Çimen)


GÜNÜN SÖZÜ


 


 


Bilgisizlik kolay ve rahat elde edildiği için çoğunluk bilgisizdir.


La Bruyere


YEMEK MENÜSÜ


·         MERCİMEK ÇORBA


·         P.MUSAKKA


·         PİLAV


·         CACIK


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: SUAVİ : Değişmeyen - Kanıtlanmış


Kız: BALIN: Yar, sevgili


MANİ


 


İn dereye kuyu kaz


Kapağına yazı yaz


Mektubunun başına


'Merhaba sevgilim'yaz


KARİKATÜR


 


BİLMECE


Yer altında civcivli tavuk


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: (Donar)




 



 


 


 


 



 



 


 



 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler