13 Kasım 2011 Pazar

14 Kasım 2011


























































Bugün 14 Kasım 2011 18 Zilhicce 1432 T.Sani: 1 Kasım 7 Alemdar Mustafa Paşa'nın Vefatı (1808) - Ahıskalı Türklerin sürgünü (1944) - Dünya Çocuk Kitapları Haftası - Iğdır'ın kurtuluşu (1920) - Dünya Diyabet Günü


HADİS-İ ŞERİF


 


Âdemoğlunun iki vadi dolusu malı olsa, bir üçüncüsünü ister. Âdemoğlunun karnını (gönlünü) topraktan başka bir şey doldurmaz. Şu kadar ki, tevbe eden kişinin tevbesini Allah kabul eder. Ravi: Buhari, Zühd


 


AHISKA TÜRKLERİ (1)


 


Ahıska, Ardahan ilinin kuzeyinde Gürcistan toprakları içerisinde, Posof çayının iki yakasında yer alan bir bölgedir. 6 kasaba ile 200 kadar köyü kaplamaktadır. Kara yolu ile Tiflis, Batum ve Türkiye'ye bağlıdır. Ardahan'a 48, Posof ilçesine 12 kilometre mesafededir. 1828'de 50 bin olan nüfusu, şimdi Ermenilerden müteşekkil 25 000 kadardır.


Ahıska bölgesi, 1578 tarihinde Sultan III. Murad Hân zamanında Osmanlı topraklarına katıldı. Konya, Yozgat ve Tokat bölgelerinden aileler oralara yerleştirildi. 250 yıl Osmanlı hakimiyetinde kaldıktan sonra, 1828-1829 Osmanlı-Rus savaşında, Ruslar, önce Kars, sonra da Ahıska'yı aldılar. İkinci dünya savaşında Stalin, eli silah tutan 40 000 Türkü askere aldıktan sonra, kalan 91 000 Türk, 14-16 kasım 1944'de; "Komşu hasım bir ülkenin (Türkiye'nin) istihbarat kuvvetleri ile temasta bulunmaktan", önce Özbekistan'a sürüldü. Bu sürgünde 17 000 kişi öldü. Daha sonra Türkler; Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Türkiye, Sibirya... gibi dünyanın her yerine dağıldılar. Bugün, dünyada 300 000 kadar Ahıska Türkü olduğu tahmin ediliyor. Tekrar yurtlarına dönmek için de çeşitli çalışmalar yapıyorlar.


1944 yılındaki sürgünü yaşamış canlı şahitlerden, o zaman 17 yaşında olan Bedir Dede sağlığında, Ahmet Emin Ahıskalı'ya şöyle anlattı:


"Sabahleyin toplantı var dediler. Toplandık harmana. Etrafımızı askerler çevirdi. 50'den fazla makineli tüfekli asker vardı. Dediler ki; size 24 saatlik vakit verilecek. Ondan sonra siz, Orta Asya'ya gideceksiniz.16 kilo yük alabileceksiniz. 24 saat mühlet verdiler ama, 4 saat sonra köye Gürcüler geldi. Eşyalarımızı kamyonlara doldurup doldurup götürdüler. Bizi 2 gün dışarıda beklettiler. Bir ana-baba günü oldu. Kediler bağrışıyor, itler ürüşüyor, hayvanlar böğrüşüyor. Bir kıyamet, onları görmeye yüreğimiz dayanamadı, o tarafa bakamadık... Daha sonra trenin 60 vagonuna bindirdiler. İlk 2 gün vagonlarda aç susuz kaldık. Kapıları kilitlediler. Ne ekmek var, ne su var. Ne başka bir yiyecek var...     (Devamı yarın)


FIKRA


 


Delinin biri bir gün havuza düşmüş. bunu gören başka bir delide deliyi kurtarmış. doktorlar o deliyi tebrik etmişler. deliye sormuşlar, Arkadaşın nerede ? diye, deli hemen cevap vermiş.


- onu kurusun diye astım demis.


GÜNÜN SÖZÜ


 


Dilsiz olmak, çok söylemekten yeğdir. TÜRK ATASÖZÜ


YEMEK MENÜSÜ


·          MERCİMEK ÇORBA


·          MENEMEN


·          FIRIN MAKARNA


·          YOĞURT


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: ASIM: (Ar.) Er. 1. Yasak, yanına yaklaşılamayan. 2. Günahtan, haram­dan çekinen. 3. İffetli, afif, ismetli, perhizkar. Asım b. Umeyr: (749). İs­lam komutanlarından. Maveraünnehir fethine katıldı ve yiğitliğiyle ün saldı.


Kız: CİHAN: (Fars.) 1. Dünya, alem, kainat, yeryüzü, yerküresi. 2. Dünyada yaşayan insanların tümü. Cihan Ara Begüm: Hint-Türk hükümdarı Şahcihan ile adına Taç Mahal'in yapıldığı Mümtaz Mahal'in kızı. Dindarlığı ve ihlaslı oluşu sebebiyle "Zamanın Fatıması" olarak anıldı. - Kadın ve erkek adı olarak kullanılır.


 


MANİ


 


Elma attım denize


Geliyor yüze yüze


Sevdiğimin sözleri


Hediye kaldı bize


KARİKATÜR


 


BİLMECE


Alaca bulaca


Çikar ağaca


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: Küp





 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler