10 Ekim 2010 Pazar

10 Ekim 2010












































Bugün 10 Ekim 2010 2 Zilkade 1431 Eylül: 27 Hızır 158 Hz.Hüseyin'in Şehadeti (680) - Oruç Reis'in Şehadeti (1680)-Belgrad'ın ikinci defa fethi (1690)


HADİS-İ ŞERİF


 


Kişinin sırtında odun taşıyarak geçimini sağlaması, versin veya vermesin birisinden bir şey istemesinden daha hayırlıdır.Ravi: Buhari, Buyu 15


 


İMÂM EBÛ YÛSUF HAZRETLERİ (R.H.)


İmâm-ı Azam Ebû Hanîfe Hazretleri'nin talebeleri ara­sında ilimde en yüksek olanıdır. Hanefî mezhebini yayan talebelerinin başında gelir. İsmi Yâkûb, babasının adı İb­rahim'dir. Ebû Yûsuf künyesidir. M. 731 senesinde Kûfe'-de doğdu. M. 798 senesinde Bağdat'ta vefat etti.


Ebû Yûsuf Hazretleri fakir bir ailenin çocuğu idi. Ba­bası da vefat edince yetim kaldı. İmâm-ı A'zam Ebû Hanîfe Hazretleri onun keskin zekâsını ye ilim öğren­medeki kabiliyetini görünce derslere devam etmesi için fakir olan ailesinin geçimini de kendi üzerine aldı.


İmâm-ı A'zam'ın derslerine on yedi sene aralıksız de­vam edip İmâm-ı A'zam'ın "Bu genç hayatta iken ona muhalefet eden bulunmaz." iltifatına mazhar oldu. Ebû Yûsuf Hazretleri, hakkında âyet-i kerîme ve hadîs-i şerîf bulunmayan bir mesele ile karşılaştığında önce hocası İmâm-ı A'zam'ın (r.h.) içtihadına bakar, eğer bulamazsa hocasının koyduğu usûl üzere kıyas yapar ve kendi re'yi, içtihadı ile hareket eder, hüküm verirdi.


Abbasî halîfesi Mehdî, Ebû Yûsuf Hazretlerini kadılığa tâyin etti. Halîfe Hâdî ve Hârûn Reşîd zamanları dâhil on altı sene kadılık yaptı. Hârûn Reşîd zamanında "Kâdî Ku-dâti'd-Dünyâ" unvanı yani dünya kâdîların kâdîsı ile anıldı.


İlim ve irfanının bereketi zengin olmuş idi. Bir gün Hârûn Reşid "Bütün servetiniz ne kadardır?" diye sor­dular. "Bilmem, şimdilik yedi yüz katır var, hepsinin üzen­gisi altındır." dedi.


Bir gün Ebû Yûsuf Hazretleri binek üzerinde debdebe ile çarşıdan geçerken birisi Yâ imam! Siz, altın ve gü­müş kullanmak caiz değildir.' buyuruyorsunuz. Halbuki atlarınızın nalı bile altın ve gümüştendir. Bu nasıl olur? dedi. Hz. İmam, "Biz bunları zevk ve kibir için kullan­mayız. İnsanların dünyâ süslerine rağbetleri malumdur. Bizi böyle bir azametle gördükleri vakit, 'Bu bir ekmek­çinin oğlu idi. Bu kadar servete ilim ve irfan sayesinde nail oldu.' desinler de ilim tahsiline çalışsınlar.' buyurdu.


Buyurdular ki: "Sen vücudunu ilim için feda etmeyince ilim sana bir şey vermez."


 


FIKRA


 


Rus Gizli Haberalma Örgütü KGB Ruslar hakkında çok gizli sırları ele geçiren üç ajanı; Amerikalı, İngiliz ve Türk ajanları yakalamıştı. Bu ajanlar bilgiyi güvenlik açısından üçe bölmüş ve her birinin diğer iki sırdan haberi yokmuşcasına herşeyi ayarlamışlardı. Neyse KGB bunları konuşturmak için işkencelere başladı. Amerikalı kendisine ait bilgiyi 17. gün ağzından kaçırdı. Sıra İngiliz'e gelmişti. O da 9. gün çözüldü. Lazı da konuşturabilirlerse her şey tamamlanacak. Ama laz bir türlü konuşmuyor. Artık 36. gün işkenceden getirip hücresine kapatıyorlar. Laz kafasını duvara vurarak: "Hatırla eşşoğleşşek hatırla!.. "


GÜNÜN SÖZÜ


 


Başlıca üç çeşit insan vardır. Bilgisever, ünsever ve para sever. ( Platon )


YEMEK MENÜSÜ


·   FIRIN PİLİÇ


·   PİLAV


·   M.SALATA


·   K.PAŞA TATLI


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: ŞAHBEY: (f.t.i.) Er. - Üstün nitelikli, saygın, yüce.


Kız: ŞAHBENDER: (Fars.) Ka. - Konsolos.


MANİ


 


Dalları bastı kiraz
Sevdamı anlamadın
Önce beni yalvarttın
Şimdi sen yalvar biraz


KARİKATÜR


 karma komik karikatürler


BİLMECE


İçinde günlük süt bulunan şey nedir?


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: Onu kendilerine "baş" seçenler





 

 


    



--

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler