ŞABAN-I ŞERÎF
Yarın idrâk edeceğimiz Şaban ayı, Resûlullâh (s.a.v.) Efendimiz'in ayıdır. Bu itibarla bu ayda çok salevât-ı şe-rîfeye devam etmek lâzımdır. Yine mümkün oldukça istiğfar ve İhlâs-ı Şerîf okumalı, teheccüd ve tesbîh namazları kılmalı ve hatm-i enbiyâ yapmalıdır.
Şaban ayı, şerefli, ulvî, berâta erdirici, ilâhî ihsana kavuşturucu, mü'minlere rahmet, kâfirlere gazap olan ve ilâhî nura nail eden bir aydır. Bu ayın birinci gecesinde, yâni bu akşam, her rek'atte bir Fatiha, üç Âyetü'l-Kürsî ile bir teşbih namazı kılınır. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)
BEN RABBİMİN ÇOK ŞÜKREDEN KULU OLMAYAYIM MI?
Peygamber Efendimiz (s.a.v.), dâima ibâdetle meşgul olurdu. Hattâ geceleri o kadar namaz kılardı ki, çokça ayakta durmaktan mübarek ayakları şişerdi.
"Ya Resûlallâh! Neden kendine bu kadar eziyet veriyorsun? AHâh senin geçmiş ve gelecek günahlarını bağışlamış değil mi?" diyenlere:
"Ben, Rabb'imin çok şükreden kulu olmayayım mı?" diye cevap verirdi.
ŞABAN AYI İÇTİMÂİ, RU'YET VE BAŞLANGICI
Hicrî-Kamerî 1431 yılı Şaban ayı ictîmâ'ı dün (11 Temmuz Pazar) Türkiye saati ile 22.41'dedir. Ru'yet de ise bugün (12 Temmuz Pazartesi) Türkiye saati ile: 12.20'dedir.
Hilâl'in görüldüğü yerler: Endonezya, Hint Okyanusu'n-da; Chagos Takım Adaları, Kerguelen, Amsterdam, Cro-zet, Heard, McDonald ve Mascariegnes Adaları, Madagaskar, Afrika kıtası ile Avustralya kıtasının kuzey doğu sahilleri. Hilal; Mısır, Fas, Cezayir, Tunus ve Arap yarımadasından görülebilecektir. Avrupa kıtası, Asya kıtasının -güney kıyıları hariç -tamamından ve Türkiye'den asla görülemeyecektir.
Hilâlin görüldüğü günü takip eden 13 Temmuz Salı günü de Şaban ayının (1)'idir.
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder