SALEVAT GETİRMEK
Âyet-ı celîlede "Muhakkak ki, Allâhü Teâlâ ve melekleri peygamber üzerine salâtta bulunurlar. Ey imân etmiş kimseler, onun üzerine salâtta, teslimiyetle selâmda bulunun." (Ahzâb-56) buyurulmuştur. Yani, Allâhü Teâlâ ve melekleri, Muhammed Mustafâ'nın şan ve şerefini dâima ta'zim ederler. Ey îmân edenler, siz de, elinizden geldiği kadar ona hürmet ve saygıda kusur etmeyerek, salâtta bulun meselâ "Allâhümme salli alâ Muhammedin ve sellim" deyiniz, demektir.
Allâhü Teâlâ'dan salevât; rahmet ve mağfiret etmek, meleklerden ve insandan salevât; istiğfar, yani onlar için rahmet ve mağfiret istemektir.
Resûlullah'a salevât getirmek, Hicret'in ikinci yılında, Ahzâb Sûresinin 56. âyetinin indiği ve Resûlullah'a salevât ayında (Şa'bân) emrolundu.
Resûlullah'a salevât getirmek Allâhü Teâlâ'nın emrine uyarak, rızâsını istemek ve Resûlullah'ın üstümüzde olan hakkını ödemektir.
Resûlullah'a salevât getirmemiz, hâşâ ki, onun için Allâhü Teâlâ katında şefaat değildir. Allâhü Teâlâ bize iyilik edene mükâfatı, yâni iyilikle karşılık vermeyi ve karşılık vermekten âciz olduğumuza da duâ etmemizi emretmiştir. O halde Allâhü Teâlâ üzerimizde hadsiz, hesabsız hakkı olan Resûlullâh Efendimize, başka bir şeyle karşılık vermekten âciz olduğumuzu bildiğinden, salevât-ı şerîfe okuyarak karşılık vermeği emretti.
Resûl-i Ekrem'den başka peygamberlere de, -anıldıkları zaman-, salâtü selâm okumak faziletlidir. Hadîs-i Şerifte, "Bana salevât okuduğunuz zaman, Allâhü Teâlâ'nın bütün peygamberlerine de salevât okuyun. Zira Hak Teâlâ beni peygamber olarak gönderdiği gibi, onları da gönderdi." buyurulmuştur.
Kısa bir salevât-ı şerîfe: 'Allâhümme salli alâ sey-yidinâ Muhammedin ve alâ âli seyyidinâ Muhammed.'
|
FIKRA
Kalpazanlar yanlışlıkla 18 milyon liralık banknotlar basmışlar. Bu banknotları nasıl elden çıkaracaklarını düşünürlerken akıllarına bizim Temel gelmiş. Temel’e bir 18 milyonluk banknot uzatıp, bozmasını istemişler. Temel almış parayı, şöyle bir bakmış, “İki dokuzluk mu olsun, yoksa üç altılık mı?..” demiş. |
GÜNÜN SÖZÜ
Mutluluğu tatmanın tek çaresi, onu paylaşmaktır. Byron |
YEMEK MENÜSÜ
· ARNAVUT CİĞERİ
· ÇORBA
· M.SALATA
· TATLI |
ÇOCUĞUNUZA İSİM
Erkek: SÜFYAN: (Ar.) Er. - Ashab-ı kiramın meşhurlarından bazılarının ismi. Süfyan-ı Sevri: Kelamcı, muhaddis, alim.
Kız: SIRMA: (Tür.) Ka. 1. Altın yaldızlı veya yaldızsız ince gümüş tel. 2. Rütbe gösteren sarı şerit. Sırmadan yapılmış. |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder