DÖRT BÜYÜK HALÎFE
Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) vefat edince, Ensâr ve Muhacirler derhal Ebû Bekr-i Sıddîk'ı halife seçdiler. Hz. Ebu Bekir, Hz. Ömer'i halîfe tayin edince en önce Hz. Ali kabul ve bîat eyledi. Hz. Ömer, şehid edilince hilâfeti, şûraya havale etti. Şûra ehlinden biri de Hazreti Ali idi. Müşavere esnasında hilâfet, Ali ve Osman (r.anhümâ) arasında dolaşıp nihayet Abdurrahman bin Avf'ın (r.a.) hakemliğiyle Hz. Osman'da karar kıldı. Hz. Ali ona bîatta tereddüt etmedi. Hz. Osman zamanındaki büyük fetihler ile İslâm memleketleri genişledi, devlet gelirleri çoğaldı. Müslümanlar zengin oldu, dünyâ sevgisi yayılmaya başladı. Fitne ehli, halk arasında Hz. Osman aleyhine haksız sözler yaymaya başladılar. O esnada Şîa güruhu çıkıp halkı isyan ve ihtilâle teşvîk ettiler. Mısır, Basra ve Kûfe'den birer âsî fırka çıkararak Medine'ye gelip Hz. Osman'ı muhasara ve nihayet şehîd eylediler ve Hz. Ali'ye bîat etmek istediler ise de o zorbaların bîatine itibar etmedi. Daha sonra Hz. Ali müslümanların meselelerini halletmeye lâyık olan Medi-neliler ve Bedir Ashabının seçmesiyle halife oldu.
Hz. Osman'ın katilleri İslâm ordusu içinde diğer insanlar ile karışık idiler. Her biri müctehid mertebesinde olan bazı Ashâb-ı Kiram Hz. Alî'den Hz. Osman'ın katilleri hakkında dînî cezanın hemen tatbîk edilmesini istediler. Lâkin Hz. Alî bu hükmü infaz etmeye fırsat bulamadan Cemel, sonra Sıffîn vak'ası meydana geldi. Hz. Ali Sıffîn'de de gâlib gelmişken hakem seçme meselesi meydana çıktı ve Hz. Ali kabul eyledi. Böylece İslâm askerinin daha fazla kırılmasına mâni olmuş oldu. Fakat Haricîler karşı çıkarak tahkimin feshini ve ibtâlini istediler. Hz. Ali, sabırla ahdine vefa gösterince ona düşman oldular. Diğer taraftan da Şîa taifesi, Hz. Ali'ye muhabbette aşırılığa gidip; yalnız Hz. Osman'ın değil Hz. Ebû Bekir ve Hz. Ömer'in bile hilâfetlerine itiraz ederek sapıklığa düştüter.
Hz. Ali, Haricîleri perişan ettiği gibi Şiîleri de cezalandırdı ye reisleri Abdullah b. Sebe'yi Medayin şehrine yolladı. İşte bu esnada Haricîlerden hâin ioni Mülcom Hz. Alî'yi şehîd eyledi.
|
FIKRA
Temel ile Dursun sınava girerler. Sınavdan çıkan Temel; ”Çok kolay sordular ula, ayakkabıyı sordular!..” der. Dursun unutmamak için ayaklarını yere vurarak sınav salonuna girer. Sınav komisyonu; ”Damda gezer, ‘miyav miyav’ der!” Dursun heyecanla sorar;”Bağcıkları var mı?” Komisyon üyeleri olmadığını söyleyince Dursun ”O zaman makosen!..” |
GÜNÜN SÖZÜ
Paylaşılan bir sevinç iki kat olur, paylaşılan bir acı yarıya iner. Cicero |
YEMEK MENÜSÜ
· MANTARLI PİLİÇ SOTE
· SOSİSLİ MAKARNA
· ÇOBAN SALATA
· MEYVE |
ÇOCUĞUNUZA İSİM
Erkek: SUDUR: (Ar.) Er. 1. Göğüsler. 2. Sadrazamlar. 3. Kazasker. 4. Sadır olma, meydana gelme.
Kız: SUHANSERÂ: (Fars.) Ka. - Ahenkli söz söyleyen.
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder