ORUÇ TUTMAMAYI MUBAH KILAN HALLER
Bazı sebeplerden dolayı oruç tutmamak veya başlanılan orucu açmak mubahtır. Bunlar:
Yolculuk: Ramazanı Şerifte en az üç günlük (yaya on sekiz saatlik = 90 km) bir yere gidecek olan kimse, geceden oruca niyet etmeyebilir. Bundan dolayı o gün yola çıkınca oruçlu bulunmamış olur. Fakat bir kimse oruca niyet ettikten sonra gündüzün yolculuğa çıksa, orucunu tamamlar. Bozarsa, sâdece kaza gerekir.
Hastalık: Bir hasta öleceğinden, aklının gitmesinden, hastalığının artmasından veya uzamasından korkacak olursa oruç tutmayabilir veya tutmuş olduğu orucu açabilir. Bunda sâdece korku kâfi değil, hastanın tecrübesi veya görülen alâmetlerden kafi kanaati bulunmalı veya Müslüman bir doktor haber vermelidir. Sonradan iyileşince tutamadığı günleri kaza eder.
Şiddetli açlık ve susuzluk: Oruçlu bir kimse açlıktan veya susuzluktan dolayı ölmesinden, aklına bir noksanlık gelmesinden bir tecrübe bir alâmet veya müslüman bir doktorun haber vermesi ile korkarsa, -orucunu sonra kaza etmek şartı ile- açabilir.
Gebelik, süt annelik: Ramazan-ı Şerîfte gebe bulunan, kendisinin veya başkasının çocuğuna süt veren bir kadın, kendisine veya çocuğa bir zarar gelmesinden korkarsa, orucunu açabilir. Sonra onu kaza eder.
Hayız ve nifas hâli: Bir kadın Ramazan-ı Şerîfte gündüzün âdet görmeğe başlarsa veya çocuk doğurursa, orucu bozulmuş olur. Artık âdet günlerinde ve lohusalık müddetinde oruç tutması caiz olmaz, tutamadığı oruçları kaza eder.
Ziyafet: Ziyafet vermek veya bir ziyafete davet olunmak, nafile oruçları açmak hususunda bir özür sayılabilir. Bunun için kişi, sonradan kaza etmek üzere, vereceği veya çağrıldığı bir ziyafetten dolayı, nafile olarak tutmuş olduğu orucunu açabilir.
Yaşlılık: Vücudu artık oruç tutamayacak kadar takatsiz olan çok yaşlı ve güçsüz kimse oruç tutmayabilir. Böyle bir kimse için Ramazan-ı Şerîf in her gününün orucuna bedel olarak bir fidye vermesi gerekir. Bu fidye Ramazan-ı Şerîf in evvelinde veya sonra, bir fakire yahut daha çok fakire verilebilir.
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder