14 Ocak 2010 Perşembe

15 Ocak 2010






































Bugün 15 Ocak 2010 30 Muharrem 1431 K.Sani: 2 Kasım 69 Sarıkamış Şehitler Günü (1915)-Akşemseddin'in vefatı (1459)-İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa'yı basması (1988)


HADİS-İ ŞERİF


 


Her canının istediğini yemen, israftandır.  (İbn-i Mace).


 


HZ. FÂTİH'İN HOCASI AKŞEMSEDDÎN (K.S.)


Akşemseddîn hazretlerinin ismi Muhammed bin Ham-za'dır. İslâmın ilk halifesi Hz. Ebû Bekr'is-Sıddîk (r.a.) Haz­retlerinin neslinden olup, 1389 (H. 792)'da Şam'da dün­yâya geldi. Yedi yaşında iken Kur'ân-ı Kerîm'i hatmetti. Tahsilini Osmancık ve Amasya'da tamamladı. Aynı yer­deki medreseye müderris oldu. Bir müddet sonra Hacı Bayrâm-ı Velî hazretlerine intisâb etti ve ondan hilâfet alarak Göynük'e vardı, bir değirmen kurdu ve bu yolla maî-şetini temin ederken, diğer taraftan halkı irşada başladı.


Tıb ilminde de mahir olan Akşemseddîn hazretleri hastalıklara hangi bitkilerin ilaç olduğunu bilirdi. Bu hu­sustaki ilmi pek meşhur idi. Hastalıkların gözle görülme­yecek kadar ufak canlı tohumlar (mikroplar) ile yayıldı­ğından ilk olarak bahseden odur. Akşemseddîn hazret­leri, kanseri de araştırmıştır. Tıptaki şöhreti o dereceye vardı ki birkaç defa Edirne sarayına çağrıldı. Fâtih'in hocalığını yaptı, İstanbul'un fethinde bulundu ve Ebû Eyyûb el-Ensârî'nin (r.a.) kabrini keşfetti. İstanbul'un fet­hinden sonra tekrar memleketi Göynük'e döndü ve ora­da vefat eyledi. (Kuddise sirruhû)


Buyurdular ki: "Velî, insanlardan gelen sıkıntılara kat­lanıp, tahammül eden kimsedir. Sıkıntıları göğüsler, belâlar yüzünden şikâyetçi olmaz ve kin beslemez, düş­manlık göstermez. O, toprak gibidir. Toprağa her türlü kötü şey atılır. Fakat topraktan hep güzel şeyler biter."


SAFER AYI İÇTİMÂİ, RU'YET VE BAŞLANGICI


Hicrî-Kamerî 1431 yılı Safer ayı ictimâ'ı bugün (15 Ocak Cuma) Türkiye saati ile 09.12'dedir. Ru'yet, ise yarın (16 Ocak Cumartesi) Türkiye saati ile: 02.45'dedir.


Hilâlin görüldüğü yerler: Büyük Okyanus'un orta ke­simi ile Avustralya kıtasının kuzeyi ile Kuzey Ameri­ka'nın orta ve batı kesimi ve sahilleri, Asya kıtasının kuzey sahilleri hâriç tamâmı.


Hilâl; Türkiye, Mısır, Fas, Cezayir, Tunus ve Arap yarımadasından da görülebilecektir.


16 Ocak Cumartesi günü Safer ayının (1)'i dir.


 


FIKRA


 


Fabrikada bir iş kazası olmuş ve lazın birinin parmağı kopmuş. Lazlar hemen ilkyardım yaparak kopan parmağı bir buz torbası içinde hastaneye yetistirmişler. Koşarak cerraha parmağı vermişler. Parmağı alan cerrah: “Güzel, parmağa bir şey olmamış. Yaralı nerede?” Lazlar “Ne yaralısı? Onu da mi getirmemuz gerekiyordu?..”


GÜNÜN SÖZÜ


 


Başkasından üstün olmamız önemli değildir. Asıl önemli olan şey, dünkü halimizden üstün olmamızdır. Hint Atasözü


YEMEK MENÜSÜ


·   Tepsi Böreği


·   Zeytin


·   Çay


·   Arpa Şehriyeli Çorba


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: YELDAN: (Tür.) Er. - Hızlı, süratli.


Kız: TÜLAY: (Tür.) Ka. - İncelikle, düşle ilgili.


MANİ


 


Elma attım nar geldi
Dar sokaktan yar geldi
Eğil biyol öpeyim
Al yanaktan kan geldi


KARİKATÜR


 


BİLMECE


Beş yıllık okulu otuz yılda bitirene ne denir?


Cevabı Yarın.      


Dünkü Cevap:     Arının eşeği vardır ama eşeğin arısı yoktur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler