4 Ocak 2010 Pazartesi

4 Ocak 2010

 





































Bugün 4 Ocak 2010    19 Muharrem 1431 K.Evvel: 22 Kasım 58 Sultan Ahmed Camii'nin Temeli'nin Atılışı (1610)


HADİS-İ ŞERİF


 


Her duyduğunu söylemesi, kişiye günah olarak yeter. (Ebu Davud).


 


BÜYÜK ÂLİM FÂTIMA HANIM


Büyük âlim Fâtıma Fakîhe muteber Hanefî fıkıh kitap­larından "Tuhfetü'l-Fukahâ"yı yazan meşhur Alâeddin Semerkandî'nin fazîleti ve ilmiyle bilinen kızıdır. "Tuhfe-tu'l-Fukahâ"yı, "Bedâyiu's-Sanâyi' fî Tertîbi'ş-Şerâyi" ismi ile şerh eden Mevlâna Alâeddîn Kâsânî ile evlenmiştir. Alâeddîn hakkında "Tuhfe'sini şerhetti, kızıyla evlendi." denilmiştir. Baba, kız ve kocası Kâsân'da üçü bir evde otururlar ve halka fetva verirlerdi. Alâeddîn Kâsânî şüphe ettiklerini hanımına söyler, o da meseleyi hallederdi. Sonradan Haleb'e yerleştiler ve orada vefat ettiler. Ka­birleri Haleb'de Kubûru's-Sâlihîn kabristanındadır.


Mevlâna Kâsânî bir aralık hanımı Fâtıma'nın arzu ve teşvîkiyle Haleb'den memleketine dönmeğe karar vermişti. Zamanın hükümdarı Kutbeddîn Şehîd bunu haber alınca huzuruna davet ederek Haleb'de kalmaları ricasında bulundu. Mevlâna Kâsânî bu kararı hanımının arzusuyla verdiğini, hanımı da hocasının kızı olduğu için onu kıramayacağını söyleyince hükümdar, Fâtı-ma'ya bir kadın ile mektup gönderip; Haleb'de kalmaları arzusunu bildirdi. Fâtıma, Sultan'ın arzusuna uymuş ve ölünceye kadar Haleb'de kalmıştır.


Fâtıma Hanım bir Ramazan-ı şerîfte kolundaki bilezi­ği çıkarıp sattırmış, parasıyla her gece âlimlere tatlılı iftar yemeği tertip etmişti. Ondan sonra bu Haleb'de, âdet hâline gelerek devam edegelmiştir.


Fâtıma Fakîhe, aynı zamanda hüsn-i hat (güzel yazı) ile de bilinir. Müstakîmzâde, Tezkiretü'l-Hattâtîn'inde ondan şöyle bahseder: "Fâtıma, fetva verir; fetvayı ken­di yazar ve imza ederdi. Kocasıyla babası da fetvanın altını şâhid sıfatıyla imzalarlar, böylece bir fetva üç imza ile verilmiş olurdu."


SAĞLIK:    İYOT EKSİKLİĞİ


Büyüme ve gelişme için gerekli olan iyot, çeşitli gıda­lardan, su ve deniz mahsullerinden alınır.


İyot eksikliği, guatr hastalığına sebep olabilir. Yemek­lerde iyotlu tuz tercih edilmelidir.


 


FIKRA


 


Kolacılar Karadeniz’de kola satışlarını artırmak için müthiş bir formül bulmuşlar. Satışlar acayip artmış. Şişelerin dibine “Karşı taraftan açılır!” yazmışlar.


GÜNÜN SÖZÜ


 


İyi olmak kolaydır, zor olan adil olmaktır. ( V. Hugo)


YEMEK MENÜSÜ


·   İslim Köfte


·   Bulgur Pilavı


·   Cacık


·   Kuru Pasta


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: YAVUZ: (Tür.) Er. 1. Yaman güçlü, güzel. 2. Sert, şiddetli, çetin, keskin. 3. Fevkalade, ala, müstesna. 4. Kötü, fena azgın. Yavuz Sultan Selim. Hilafetin Osmanlılara geçmesini sağlayan dokuzuncu Osmanlı padişahı.


Kız: TÜVANA: (Fars.) Ka. - Güçlü.


MANİ


 


Tavanlarda tencere
El vurmadım incire
Gavur babam duymasın
Çeker beni zencire


KARİKATÜR


 


BİLMECE


Hiç kar yağmayan hava hangisidir?


Cevabı Yarın.      


Dünkü Cevap:     Ceplerin yerini öğrenmek için!


 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler