27 Ekim 2009 Salı

27 Ekim 2009



































































Bugün 27 Ekim 2009 10 Zilkade 1429 T.Evvel: 14 Hızır:175 Halep'in İngilizlerce İşgali (1918)


HADİS-İ ŞERİF


 


Kul bir günah işler. Ama onunla cennete girer. Bu şöyle olur: İşlediği günah devamlı hatırındadır. Ondan her hatırladıkça tövbe edip kaçınır. Böylece o günah sebebiyle Cennete girer.


(İbn-i Mübarek).


 


SABIR VE TAHAMMÜL


Hilm; yumuşaklık, halim selim olma ve sakinlik halidir. Hilm, aklın kemâline delâlet eder. Hilm, gazab kuvvetinin kırıldığına ve onun akla bağlı olduğuna delâlet eder.


Hilmin bazı faydaları: AJlâhü Teâlâ'nın sevgisini kazanmaya sebep olur. Hz. Aişe (r.anhâ)'nın rivayet ettiği hadîs-i şerîfte şöyle buyurulmuştur: "Kim gazablanır da hilm (sabır) ederse Allâhü Teâlâ'nın muhabbeti ona vâcib olur."


Hz. Fâtıma (r.anhâ)'nın rivayet ettiği hadîs-i şerîfte şöyle buyurulmaktadır: "Muhakkak Allâhü Teâlâ hayâlı, halîm ve iffetli kimseyi sever. Kötü, fahiş söz söyleyene ve ısrarla isteyene buğzeder."


Hilm, Peygamber Efendimiz'in taieb ettiği bir ziynettir. Süfyân bin Uyeyne (r.a.) şöyle rivayet eder: Şu duâ Re-sûlullâh (s.a.v.)'in dualarından biri idi: "Allah'ım, benj ilimle zengin kıl, hilim ile ziynettendir, takva ile beni kerim kıl ve beni afiyetle güzelleştir."


Ebû Hüreyre (r.a.)'ın rivayet ettiği hadîs-i şerîfte şöyle buyurulmuştur: "İlmi taleb edin. İlimle beraber sekînet (vakar) ve hilmi de arayın. İlim öğrettiklerinize ve ilim öğrendiklerinize karşı yumuşak olunuz. Alimlerin cebbarlarından olmayın ki, cehaletiniz hilminize gâ-lib gelmesin."


Hilim ile cennette yüksek derecelere kavuşulur. Ubâ-de bin Sâmit (r.a.)'ın rivayet ettiği hadîs-i şerîfte şöyle buyurulur: "Size Allâhü Teâlâ'nın binaları şereflendireceği ve dereceleri yükselteceği şeyi haber vereyim mi? Ashâb-ı Kiram; 'Evet, yâ Resûlallah' dediler. Bu-yurdu ki: Sana gazablanana hilm göster, sana zulmedeni affet, sana gelmeyene sen git."


Diğer bir hadîsi şerîfte; "Sana Allâhü Teâlâ'nın sepi menfaatlendireceği bâzı hasletleri bildireyim mi? İlme sarıl. Zîra ilim, mü'minin dostudur, hilm onun veziridir, akıl onun delilidir, amel onun kayyımıdır (ayakta tutanı), rıfk (yumuşak huyluluk) onun babasıdır, yumuşaklık onun kardeşidir, sabır ise onun askerlerinin kumandanıdır." buyurulmuştur.


FIKRA


 


Hoca bir gün anahtarını kaybetmiş. Bahçede döne döne anahtarını arıyormuş. Hanımı sormuş:


- Hocam, anahtarı nerede düşürdün?


- Be kadın... Nerede düşürdüğümü bilsem, hiç arar mıyım?


GÜNÜN SÖZÜ


 


Bir insan parmağını başkasına uzatınca, üç parmağın da kendisine uzatıldığını unutmamalıdır.


Louis Nizer


YEMEK MENÜSÜ


·         YAYLA ÇORBA


·         ETLİ TAZE FASÜLYE


·         BÖREK


·         KARPUZ


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: ŞEHZADE : Hükümdar oğlu


Kız: AYTU:Aya benzeyen tuğlu.


MANİ


 


Leçenin bucağında


Od olur ocağında


Allah canımı alsın


O yarin kucağında


KARİKATÜR


 


BİLMECE


Daldan dala,
Kırmızı pala.


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: (limon)



 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler