20 Haziran 2010 Pazar

20 Haziran 2010


 






































































Bugün 20 Haziran 2010 8 Recep 1431 Haziran: 7 Hızır 46 Bayezit-Cem Arasında Yenişehir Savaşı (1481)-Dünya Mülteciler Günü-Senenin en uzun günlerinin başlaması


 


HADİS-İ ŞERİF


 


Kişi cennete girdiği zaman, Rabbından anne ve babasını ve çocuklarını soracak. Allah ona: Onlar senin makam ve derecene ulaşamadılar ki! diye seslenecek. O da: Ya Rabbi! Ben hem kendim, hem de onlar için amelde bulundum, diyerek (şefaat edecek). Bunun üzerine onların da ona katılması için Allah emir verecek.  (Ramuz).


 


ÎTİKADDA VE AMELDE MEZHEB


Erkek ve kadın her Müslümanın îtikatta ve amelde mezhebini öğrenip bilmesi vaciptir. Mezheb, ictihâd ehli­yetine sahip âlimin edille-i şer'iyyeden (kitap, sünnet, icmâ ve kıyas) çıkardığı mesele ve hükümlerdir.


'İtikatta mezhebin hangisidir?' denirse, "Ehl-i sünnet ve cemâat mezhebidir." demelidir. Ehl-i sünnet ve ce­mâat demek, Resûlüllâh'ın (s.a.v.) ashabı ve.cemâati (radıyallâhü anhüm) demektir. Onların her biri İslâm di­ninin nurudur. Onların itikadı nasıl ise ben de o îtikad üzereyim, demelidir.


Ehl-i sünnetin itikatta imâmı ikidir. Birisi İmâm Ebû Man-sûr-i Mâturîdî, diğeri İmâm Ebü'l-Hasan Eş'arî'dir.


Hanefî âlimleri îtikatta İmâm Ebû Mansûr'u, Şafiî âlim­leri ise İmâm Ebü'l-Hasan Eş'arî'yi imâm edinmişlerdir. Bu iki imâm arasında birkaç îtikat meselesinde fark var­dır. Bu iki imâm, ehl-i hidâyet ve ehl-i sünnettir.


Ehl-i sünnet ve cemâat mezhebi haktır, doğrudur. Ha-dîs-i Şerîf'te "Ümmetim yetmiş üç fırkaya ayrılacaktır. Bir fırkadan başkası cehennemliktir." 'O hangi fırkadır?' diye sorulduğunda Peygamber Efendimiz (s.a.v.) "Benim ve ashabımın yolunda olanlardır." buyurmuştur. İtikadı, As-hâb-ı Kirâm'ın itikadına uygun olanlara Ehl-i Sünnet, Fırka-i Naciye, Ehl-i Hak denir. Buna uymayanlara Ehl-i Bid'at, Fırak-ı Dâlle denir.


"Amelde mezhebin hangisidir?" denirse, Hanefî mez-hebindekiler "İmâm-ı Âzam Ebû Hanîfe mezhebidir." de­melidir. Şafiî, Hanbeli ve Maliki mezhebindekiler de mensubu bulundukları mezhebi söylerler.


Kur'ân-ı Kerîm'de ve Hadîs-i şerîflerde farz, haram, he­lâl gibi hükümlerin bazısı açıktır, herkes anlar. Bazısı gizli­dir, onları ancak müctehid olan âlimler anlar. Allâhü Teâlâ içtihada ehil olan âlimlere çalışıp hükümler çıkarmalarını, Kur'ân-ı Kerîm ve Resûlüllâh'ın sözü ve fiilleri ile ve As-hâb-ı Kirâm'ın icmâ'ı ile gizli olanları delillerle ve kıyâs ile meydana çıkarıp anlatmalarını, bunlarla amel etmelerini ve müctehid olmayanlara öğretmelilerini emretmiştir. Müc­tehid olmayanlar bu müctehidlerden birine uymak ve onla­rı taklîd etmek ile emrolunmuşlardır.


 


FIKRA


 


Temel bir gökdelenin camlarını temizliyormuş. Birden ayağı kaymış ve seksenyedinci kattan aşağı düşmüş. Bütün katları jet gibi geçerek düşüyormuş. 59, 58, 57, 56, 45, 44... Temel tam birinci kata geldiğinde aklından şunlar geçmiş; “Buraya kadar sağ salim geldim. Buradan sonra düşsem de birşey olmaz!..”


Bir araba yaşlı Temel'e çarpar. Arabanın şoförü bağırır, “Suç sende! Ben 20 yıllık şoförüm!..” Temel karşılık verir, “Pen de 40 yıldır yüriyeyrum!”


GÜNÜN SÖZÜ


 


İnsanlar,kötülük karşısında kararsız kalmak hakkına sahip değildirler. Maday


YEMEK MENÜSÜ


·   FIRIN PİLİÇ


·   PİLAV


·   SÜTLAÇ


·   EZO ÇORBA


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: VEHHÂB: (Ar.) Er. - Çok hibe eden, bağışlayan. Sayısız nimetler veren yüce Allah. Bu isim Esmau'l-Hüsna'dan-dır. Kur'an-ı Kerim'de, Al-i İmran, ayet: 8; Sa'd suresi ayet: 9 ve 35'te geçmektedir.


Kız: TAHRİME: (Ar.) Ka. - Namaza başlarken "Allahu ekber" deme.


MANİ


 


Motor geliyor motor
Ekinlik arasından
Ben yârimi tanırım
Saçının dalgasından


KARİKATÜR


Kısmet 


BİLMECE


Yer altında civcivli tavuk


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: (Donar)





 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler