15 Eylül 2009 Salı

16 Eylül 2009












































































Bugün 16 Eylül 2009 28 Ramazan 1429 Eylül: 3 Hızır:134 Süleyman Hilmi Tunahan (k.s.)'nin Vefatı (1959)


HADİS-İ ŞERİF


 


 


Ahlakı kötü olan nefsine azap (sıkıntı)verir. Kaygısı (stresi) çok olanın bedeni hasta olur. İnsanlarla sürtüşmeye girenin insanlar nezdinde onuru gider, kişiliği (saygınlığı) yok olur. (Ebu Nuaym).


 


EBU'L FÂRÛK SÜLEYMAN HİLMİ TUNAHAN (K.S.)


Süleyman Hilmî Tunahan (k.s.) Hazretleri, Rûmî 1304 (Hicrî 1305-Mîlâdî 1888) yılında Silistre'de dünyâya geldiler. Babası, tahsilini İstanbul'da tamamlamış ve Silistre'nin Satirli Medresesi'nde yıllarca müderrislik etmiş Osman Efendidir. Dedesi ise Kaymak Hafız nâmıyla mâruf bir zât olup 110 yaşma doğru vefat etmiş olan Mahmûd Efendt'dir. Hocazâdeler olarak bilinen bu asîl ailenin ceddi İdris Bey'e dayanır. İdris Bey, Fâtih Sultan Mehmed tarafından Tuna Hanı nasbedilmiş ve üstelik kendisine kız kardeşi tezvîc edilmiş bir zâttır.


Babası Osman Efendi, İstanbul'da tahsiline devam ederken rü'yâ-sında, vücûdundan kopan bir parçanın gökyüzüne çıkıp etrafa ışıklar saçtığını görür. Rü'yâyı, sulbünden gelecek bir evlâdının dünyâyı ma'nen aydınlatacağı şeklinde tâbîr eder. Bu isti'dâdı; Fehim, Süleyman Hilmî, İbrahim ve Halîl isimli dört oğlundan Süleyman Hilmi'de görür. Onun yetişmesi için hiçbir fedâkârlıktan kaçınmaz ve fevkalâde alâka gösterir. Süleyman Efendi, ilk tahsilini Satirli Medresesi'nde ve Silistre üdisi'nde yaptı Daha sonra babası, tahsîlini tamamlamak üzere onu İstanbul’a gönderdi ve şu tavsiyede bulundu:


Oğlum! Usul-i fıkıh ilmine iyi çalışırsan dîninde kuvvetli olursun, mantık ilmine iyi çalışırsan ilminde kuvvetli olursun.'


İstanbul'da Fâtih dersiamlarından ve devrin meşhur âlimlerinden Bafralı Ahmed Hamdi Efendi'nin ders halkasına oturan Süleyman Efendi, birincilikle icazet aldı.


Bilâhare ihtisasını yapmak üzere Süleymâniye Medreseleri, Medresetü'l-Mutehassısîrîin Tefsîr ve Hadîs şubesine girip birinci derece ile mezun oldu.


Aynı zamanda giriş imtihanını birincilikle kazandığı Medresetü'l-Kuzat (Hukuk Fakültesi)'dan da mezun oldu. Böylelikle devrinin akli ve nakli ilimlerinde en yüksek dereceyi ihraz etmiş oldu.


Mevlânâ Siracüddîn (k.s.) Hazretlerinden seyr ü sülûkünü tamamladılar. Sonra tecelliyâtın büyüklüğünden üstâzı, kendilerini İmâm-ı Rab-bânî Müceddid-i Elf-isânî (k.s) Hazretleri'nin nisbet-i rûhâniyesine teslim ettiler. Dünyânın şu son zamanlarında ilâhî feyzden nasipleri bulunan insanları yüksek himmetleriyle küfr u dalâl çukurundan îmân ve ihlâs sahasına çekip çıkardılar, hâlen de çıkarmaktadırlar.


Süleyman Hilmî Tunahan (k.s.) Hazretleri, 16 Eylül 1959 (Hicrî 13 Rebîulevvel 1379) Çarşamba günü irtihal buyurdular. (Kaddesallâhü sirrahü'l-e'azz). Ancak tasarruf ve irşâdları tamâmiyle ve kemâliyle berdevamdır. Çenâb-ı Hakk sevenlerini ve bütün mü'minleri şefaatlerine nail kılsın. Âmîn.


FIKRA


 


Güney Amerika’da bir diktatör, iktidarı gelişinin 1. yıldönümü kutlamalarında, halkı sarayın önünde toplamış. Tam söylevine başlayacak, birinin hapşırdığı duyulmuş. Diktatör “Hapşıran kim?” diye sormuş. Ses gelmeyince kızan diktatör “İlk sırayı kurşuna dizin” buyruğunu vermiş. İlk sırayı götürmüşler... Diktatör yine sormuş “Hapşıran kim?” Ses çıkmayınca “İkinci sıradakileri de kurşuna dizin...” Üçüncü sıra da aynı akibete uğradıktan sonra, dördüncü sıradakiler tir tir titremeye başlamışlar... Diktatör yeniden gürlemiş “Hapşıran kim?” Arka sıralardan cılız bir ses yükselmiş “Ben... Ben efendim!..” Diktatör rahatlamış “Hay allah, daha önce söylesene be adam... Çok yaşa yahu!..”


GÜNÜN SÖZÜ


 


Düşünce dilden dil düşünceden doğar.


Platon


YEMEK MENÜSÜ


·         Arpa Şehriye Çorba


·         Fırın Patates


·         Şehriyeli Pirinç Pilavı


·         Aşure


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: TUĞRUL : Ak doğan - Selçuklu'nun kurucusu


Kız: AŞINA:Bildik,tanıdık.


MANİ


 


Sıra sıra çarşılar


Yarim beni karşılar


Gizli gizli konuştum


Şimdi duydu komşular


KARİKATÜR


 


BİLMECE


Ufacık mermer tası,
İçinde beyler aşı,
Pişirirsen aş olur,
Pişirmezsen kuş olur.


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: koyun





 


 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler