22 Kasım 2010 Pazartesi

14 Kasım 2010






 







 








 

























Bugün     14 Kasım 2010       8 Zilhicce 1431 T.Sani: 1 Kasım 7 Alemdar Mustafa Paşa'nın Vefatı (1808)-I.Dünya Harbi'nde Cihad-ı Ekber ilanı (1914)-Malkara ve Hayrabolu'nun kurtuluşu (1922)


HADİS-İ ŞERİF


 


Sizden biri rüku edince üç kere 'Sübhane Rabbiyel azim (Büyük Rabbim her çeşit kusurdan münezzehdir)' desin. Bu, en az miktardır. Secde yapınca da üç kere ' Sübhane Rabbiyel a'la (Ulu Rabbim her çeşit kusurdan münezzehdir)' desin. Bu en az miktardır. Ravi: Ebu Davud, Salat 154


 


TEŞRÎK TEKBÎRİ


Hz. İbrahim (a.s.) Hz. İsmail'i (a.s.) kurban olarak kes­mek üzere iken Cebrail (a.s.) "Allâhü ekber Allâhü ek-ber" dedi. İbrahim (a.s.) bu tekbîri işitince, "Lâ İlahe illal-lâhü vallâhü ekber" buyurdu. İsmail (a.s.) da "Allâhü ek­ber ve lillâhi'l-hamd" buyurdu.


Teşrik tekbîri, teşrik günlerinde alınan tekbir demektir. Mükellef olan her müslümana vaciptir. Bakara Sûresi'nin "Sayılı günlerde Allah'ı zikrediniz..." mealindeki 203. âyeti teşrik tekbirine işaret etmektedir.


Zilhiccenin dokuzuncu günü arefedir. Arefe günü sabah namazından başlayarak beş gün -ki, zilhiccenin 13'üncü, bayramın dördüncü günü- ikindi namazına kadar her farz namazın arkasından "Allâhü ekber, Allâhü ekber. Lâ ilahe illallâhü vallâhü ekber. Allâhü ekber ye lillahil-hamd.'ölye tekbir alınır. Toplam yirmi üç vakit eder.


Sol tarafa selâm verildikten sonra ara vermeden, daha yerinden kalkmadan, mescidden çıkmadan ve dünyâ ke­lâmı konuşmadan tekbir getirmek lâzımdır. Teşrik tekbi­rini okumakta; münferid (namazını yalnız kılan), imâm, cemâat, mukîm, müsâfir, kadın-erkek herkes aynıdır. Na­mazın başında imâma yetişemeyen kimse de, lâhık gibi yetişemediği rek'atleri kaza edip selâm verdikten sonra bu tekbiri okur.


KURBAN KESEMEYENLER NE YAPMALIDIR?


Kurban kesmeye mâlî vaziyeti müsait olmayanlar, bayra­mın birinci günü öğleden sonra altı rek'at namaz kılarlar.


Namaza şöyle niyet edilir. "Yâ Rabbî, âciz kulun kur­ban kesemedi. Kurban yerine şu vücûdumu huzurun­da yere sererek kurban ediyorum. Beni de kurban ke­senler meyânına kabul eyle."


1.   Rek'atte: 1 Fatiha, 1 İnnâ enzelnâhü...,


2.  Rek'atte: 1 Fatiha, 1 İnnâ a'taynâ...,


3.   Rek'atte: 1 Fatiha, 1 Kul yâ eyyühe'l-kâfirûn...,


4.  Rek'atte: 1 Fatiha, 1 İhlâs-ı şerif,


5.  Rek'atte: 1 Fatiha, 1 Felâk Sûresi,


6.  Rek'atte: 1 Fatiha, 1 Nâs sûresi okunur.


Her iki rek'atte bir selâm verilir. (Dua ve İbâdetler, Fa­zilet Neşriyat)


 


FIKRA


 


Hakim Temel'e sordu:


- Boşanmak için müracat etmişsin mahkememize, peki geçerli bir nedeni var mı?


- Elbette var hakim bey, evliyim dedim ya!..


GÜNÜN SÖZÜ


 


Bilgi cesaret verir, cehalet küstahlık. Terry


YEMEK MENÜSÜ


·          TARHANA ÇORBA


·          KAĞIT KEBABI


·          BULGUR PİLAVI


·          KOMPOSTO


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: ŞEFAATİ: (Ar.) Er. - Şefaatle ilgili.


Kız: ŞEFAAT: (Ar.) - Birinin suçunun bağışlanması ya da dileğinin yerine getirilmesi için o kimseyle başkası arasında yapılan aracılık, dua. - Erkek ve kadın adı olarak kullanılır.


MANİ


 


Kuyudan su çekerim
Al bakıra dökerim
Daha yaşım küçük ama
Kara sevda çekerim


KARİKATÜR


 


BİLMECE


Ben yazarım o bozar


Doğruya gelmez zarar


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: "İ" Harfi


Nedstat Counter 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler