1 Kasım 2010 Pazartesi

31 Ekim 2010
















































Bugün   31 Ekim 2010      23 Zilkade 1431 T.Evvel: 18 Hızır 179 K.Maraşta Sütçü İmam, Sivil Direnişi Başlattı (1919)-Harbiye Mektebi adı ile Harp Akademileri'nin açılışı (1846)-Ağaç budama zamanı


HADİS-İ ŞERİF


Ben sizin görmediğinizi görür, işitmediğinizi işitirim. Nitekim sema uğuldadı, uğuldamak da ona hak oldu. Semada dört parmak sığacak kadar boş bir yer yoktur, her tarafta Allah'a secde için alnını koymuş bir melek vardır. Allah'a yemin olsun, benim bildiğimi siz bilse idiniz az güler, çok ağlardınız, yataklarda kadınlarla telezzüz etmezdiniz, yollara, çöllere dökülür, (belanızı defetmesi için) Allah'a yalvar yakar olurdunuz. Ravi: Tirmizi, Zühd 9


 


ETİ YENEN VE YENMEYEN KURBANLAR


1-   Kişinin nezrettiği, adadığı kurbanını kendisi, usulü (anası-babası, dedesi), fürû'u (çocukları, torunları) ve akrabalarından nafakası üzerine lazım olanların yemesi, caiz olmadığı gibi zimmîlere (gayr-i müsümlere) ve zen­ginlere yedirmek de caiz olmaz.


2-   Kişinin hayatta iken ettiği vasiyeti üzerine, öldükten sonra malının üçte birinden kesilen kurbanı vârisleri yiyemezler, zenginlere de yedirmezler. Ancak fakirlere verirler. (Vahdeti)


Vârislerin kendiliklerinden kesiverdikleri kurban yenir ve yedirilir. Zîra bir kimse kurban kesiverse ve sevabını ölüye bağışlasa, kendi kurbanı gibi yer ve başkasına yedirir.


Bir kimse kendi üzerine vâcib olan kurbanın edasına niyet eylese ve sevabını ölüye bağışlasa, kurban borcu­nu ödemiş olur Sevâb! da ölenin olur


3-  Sabinin (bulûğ çağına gelmemiş çocuğun) malıdan kesilen kurbandan sabî yer. Kalan et sabi için (elbise gibi) kendisiyle faydalanılan bir şey üe değiştirilir. Kurbanı kesmezden evvel sağ ve diri olduğu bilinir­se -kestikten sonra kanı çıkmasa ve vücudu kımıldamasa bile- kesilmekle helâl olur.


Kesilmezden evvel diriliği bilinmediği takdirde kan çıkar veya hareket ederse yenir. Kanı çıkmaz ve hare­ket de görünmez ise yenmez.


Bâzı âlimlere göre keserken kurbanın ağzını ve gö­zünü yumması, tüyünü kaldırması ve bacağını çekmesi dirilik alâmetidir.


Bunların aksi, yâni ağzının ve gözünün açık kal­ması, tüylerini kaldıramaması ve bacağını oynatamaması ölüm alâmetidir.


Bir hayvanın, boğazını kesmek suretiyle öldüğü bilin­medikçe eti yenmez.


 


FIKRA


 


Küçük Temel okula yeni başlamış. Öğretmen Osmanlı Devleti'nin yüzyıllarca önce kurulduğunu söyleyince, Temel hayran hayran öğretmenine bakmış. "Bu ne müthiş bir hafıza... Yüzyıllarca önce olmuş bir şeyi unutmamış benim öğretmenim!.."


GÜNÜN SÖZÜ


 


Üstün sayılan insanlara yakından bakınca anladım ki, çoğu herkes gibi insandır ( Montai )


YEMEK MENÜSÜ


·         ETLİ TÜRLÜ


·         PİLAV


·         CACIK


·         SÜTLAÇ


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: ŞANER: (Tür.) Er. - Ünlü kimse.


Kız: ŞANLI: (Tür.) 1. Ün, şöhret. 2. Hal durum. 3. Debdebe, gösteriş, haşmet. 4. Yüksek makam rütbe. - Erkek ve kadın adı olarak kullanılır.


MANİ


 


Ambar altunda cecük
Bacakları küçücük
Benüm sevduğum oğlan
Dünyalarda biricük


KARİKATÜR


 inatcı


BİLMECE


Kral ölürse oğlu ne olur?


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: Şereflikoçhisar





 


 


 



 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler