8 Kasım 2010 Pazartesi

9 Kasım 2010

 

 





















 
























Bugün     9 Kasım 2010         3 Zilhicce 1431 T.Evvel: 27 Kasım 2 Babaeski ve Pehlivanköy'ün Kurtuluşu (1922)-Erzurum müdafaası (1877)-Çığ düşme mevsimi-Kasım fırtınası


HADİS-İ ŞERİF


 


Pazara gitmekte olan malı önceden karşılamayın. Hayvanların sütünü memelerinde (günlerce bekleterek) biriktirmeyin. Birbirinize karşı (müşteriyi kızıştırmak için alıcı olmadığınız halde, yüksek fiyat vererek) malın değerini artırmayın. Ravi: Tirmizi, Büyü 41


 


VÂCİB KURBAN


Zilhicce ayının onuncu, on birinci, on ikinci günleri ile on birinci, on ikinci gecelerinde ibâdet ve Allah'a yakınlık niyeti ile kesilen beş nevi hayvana; -koyun, keçi, sığır, deve, manda (câmus)a- kurban denir.


Zarurî ve aslî ihtiyaçları ve borçlarından sonra nisâb miktarı mala mâlik olan her Müslümana senede bir kere Kurban Bayramı günlerinde, yani Zilhicce-i Şerîfe'nin onuncu, on birinci, on ikinci günlerinden birinde kurban kesmek vâcibdir.


KURBANIN HİKMETİ


Eti yenilen hayvanları boğazından kesmek suretiyle hayvanın eti, necîs (pis) kanından temizlenmiş olur. "Bismillâhi Allâhü Ekber" diyerek kesilince etinin yenil­mesi helâl olur.


Kurban kesmekte Allah'ın kullarına ziyafet vardır. Etin üçte birini dostlara, üçte birini fakirlere vermek, kalanını da evde çoluk çocuğa yedirmek müstehabdır.


Kurban kesmek Allah yolunda bir fedâkârlıktır. Allâhü Teâlâ'nın verdiği nimetlere bir şükürdür. Ayrıca sevaba ve Allah'a yakınlığa vesîledir, belâlara karşı da bir siper­dir. İnsanlar her gün dünyânın her tarafında yüz binler­ce hayvan kesiyorlar. Fakat bunlardan yalnız maddî imkânı olanlar istifâde edebiliyor. Kurban Bayramındaki etlerden ve derilerinden fakirler de istifâde etmektedir. Şahsın menfaati.yerine de cemiyet menfaati konuluyor. Kurban kesmek İslâm'ın pek insanî ve içtimaî büyük bir fedâkârlığıdır.


Kurban kesmekle kesilen hayvan sayısı çok artmış olmaz. Çünkü kurbanda kasaplar et satamayacağından kesecekleri hayvan sayısı azalır. Kendi zevkleri için her gün binlerce hayvanın kesilmesini çok görmeyenlerin senede bir kere Allah için ve insanların da yararına kur­ban kesilmesini çok görmeleri insaflı bir tavır değildir.


Elhâsıl kurban; dînî, ahlâkî, içtimaî birtakım hikmetler ve maslahatlar için emredilmiştir. Bunu takdîr etmeye­cek bir akıl sahibi düşünülemez.


 


FIKRA


 


Temel Cemal'e


- Fadime'nin kürke alerjisi var.


- Ner’den biliyorsun?


- Ne zaman kürk giymiş bir kadın görse hastalanıyor!..


GÜNÜN SÖZÜ


 


Akıllı görünme çabası, çoğu zaman akıllı olmayı engeller. La Rochefoucauld


YEMEK MENÜSÜ


·          TARHANA ÇORBA


·          PİLİÇ KROKET


·          SPAGETTİ


·          FIRIN SÜTLAÇ


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: ŞEBİB: (Ar.) Er. - Gençlik, tazelik.


 


Kız: ŞEBNEM: (Fars.) Ka. - Havada buhar durumundayken gecenin serinliğiyle yerde ya da bitkilerin üzerinde toplanan su damlacıkları, çiğ.


 


MANİ


 


Masa üstünde kaşık
Penceremiz açık
Anne benim suçum ne
Kızlar bana aşık


KARİKATÜR


 


BİLMECE


Bilmece bildirmece


Resim yapar gündüz gece


Duvarlara asılır


Her gün ona bakılır


Yapar resim, bakınca


Siler çabuk, kaçınca


Hatta gülsen sen ona


O da gülüverir sana


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: Buz



 


 



 



 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler