1 Kasım 2010 Pazartesi

30 Ekim 2010

 

























 
























Bugün     30 Ekim 2010         22 Zilkade 1431 T.Evvel: 17 Hızır 178 Mondros Mütakeresi (1918) - Kars'ın Kurtuluşu (1920)-III. Osman'ın vefatı, III.Mustafa'nın tahta çıkışı (1757)


HADİS-İ ŞERİF


Bir başka rivayette Resulullah (sav)'ın şöyle söylediği kaydedilmiştir: "Kim bir cemaate misafir olur ve fakat misafir, (ağırlanmaktan) mahrum kalırsa -ona yardım, her müslüman üzerine hak (bir vazife) olması hasebiyle- bir gecelik (ağırlanma) masrafını o cemaatin ekininden ve malından alır.Ravi: Ebu Davud, Etime 5


 


HANGİ HAYVANLAR KURBAN EDİLİR?


Kurbana mahsus olan hayvan koyun, keçi, sığır, câ-mûs (manda) ve devedir. Bir yaşını bitirip iki yaşına gir­miş koyun ve keçi, iki yaşını bitirip üç yaşına girmiş sığır ve câmûs, beş yaşını tamamlayıp altı yaşına girmiş olan deve kurban olur. Lâkin kuzu büyük olup bir senelik ko­yundan fark olunamazsa altı ayı tamam etmişse kurban olur. (Vahdeti)


Kurban vahşî (yabanî) olmamalıdır.


Koyun ve keçi hisse kabul etmez. Bir koyun, bir keçi bir kimse için kurban olur.


Bir sığır, bir câmûs (manda) ve bir deve yedi kişi için kurban olur. Yâni yedi kişi müşterek olarak bir sığırı veya deveyi kurban edebilirler. Ortaklar tek, çift veya yediden az olabilir. (Hindiyye)


Bir kimse iki koyun kurban edebilir. Resulü Ekrem sallâllahu aleyhi ve sellem Efendimiz her sene iki koyun kurban ederdi. Veda Haccı'nda yüz deve kurban eyle­diler. (Hindiyye)


Müşterek olarak inek, öküz, deve veya câmûs kurban etmekte müstehab olan, ortakların kurbanı hepsinin birlikte alması veyahut içlerinden birine vekâlet verip aldırmalarıdır. (Dürrü'l-Muhtâr)


Bütün ortakların kurbanda ibâdete, sevâb ve fedâ-yı nefse niyet etmeleri ve hisselerinin müsâvî (denk) ve hepsinin müslüman olmaları şarttır. (Reddü'l-Muhtâr, Vahdetî, Dürer)


Ortakların bâzısı vâcib kurbana, diğerleri sünnet veya nafile veya nezir (adak) veya akîka kurbana niyet etse yahut ortakların bazısı ölü yahut sabî veya bunamış olsa kurban caiz olur. (Kâzîhân)


YEMEK VAKİTLERİ


İbn-i Sîna'ya bir gün "Hangi vakitler yemek için sağ­lığa uygundur?" diye sorulduğunda,


- Zenginlerin acıktıkları, fakirlerin de yiyecek bulduk­ları vakit! diye cevap vermiş.


 


FIKRA


 


• Temel ile Dursun balkondan sarkma yarışması yapıyorlarmış. Yarışmayı rahmetli Temel kazanmıs.


• Temel ile Dursun yüksekten atlama yarışı yapmışlar. Yarışı rahmetli Temel kazanmış.


GÜNÜN SÖZÜ


 


Öküzlerle domuzlar konuşabilselerdi, konuları hep ot ve yem olurdu Mideleri için yaşayan insanlar da onlardan farksızdır ( Epictetos )


YEMEK MENÜSÜ


·          PATLICAN MUSAKKA


·          PİLAV


·          CACIK


·          MEYVE


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: ŞANALP: (Tür.) Er. - Ünlü, şanlı, tanınmış kimse.


Kız: ŞANAL: (Tür.) - Ünün yayılsın, tanınmış şanlı bir insan ol. - Erkek ve kadın adı olarak kullanılır.


MANİ


 


Eriklerin çayırı
Yana eğer başını
Yarimin motoru var
Çıkamıyor bayırı


KARİKATÜR


Hoşuna Gitti mi? 


BİLMECE


Türkiye’nin en namuslu ilçesi hangisidir?


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: Sarhoş


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler