4 Nisan 2010 Pazar

4 Nisan 2010














































































Bugün 4 Nisan 2010   19 R.Ahir 1431 Mart: 22 Kasım 148 NATO'nun Kuruluşu (1949)-Dumlupınar Denizaltısı'nın batışı (1953)


HADİS-İ ŞERİF


 


Allah Resulü bir gün ashabına: Cennetliklerin kimler olduğunu size bildireyim mi? diye sordu. Bildir ya Resulallah! dediler. Halk arasında hor görülüp hiçe sayılan, mütevazi her mü’mindir ki, o bir hususta Allah’a yemin etse, muhakkak Allah onun yeminini boşa çıkarmaz, doğrular. Peygamberimiz ashabına tekrar sordu: Size Cehennem ehlini de bildireyim mi? Bildir ya Resulallah, dediler. Onlar iri vücutlu, katı yürekli, kaba davranışlı, gururlanarak yürüyen, kibirli kimselerdir. (Buhari-Müslim).


 


HELA ÂDABI


İslâmiyet temizliğe çok kıymet vermiştir. Vücûdumu­za bir pislik bulaşırsa onu yıkamadan namaz sahîh ol­maz. İnsanlar kabirlerinde en önce temizlikten sorulur­lar. Temizlik namazın yarısıdır. Binâenaleyh küçük veya büyük abdesten sonra bunların çıkmış olduğu yerleri tamamen temizlemek gerekir ki, buna "istincâ" denir. Bu temizleme su ile yapılır.


İstincâ'da temizliğe fazla dikkat edip idrar ye benzeri pislik eseri bırakmamaya "istinkâ" denir. İstincâ'dan sonra ayağa kalkmadan temiz bir bez veya benzeri ile veya sol el ile kurulanmalı; temizlik için kullanılan suyun kalıntılarını gidermeye çalışmalıdır.


Erkekler idrar yaptıktan sonra, idrar sızıntısının kesil­mesini beklemeleri gerekir ki, buna "istibrâ" denir. İstibrâ her insanın bünyesine göre değişebilir. Bekleye­rek, biraz yürüyerek, ayakları hareket ettirerek veya öksürerek yapılır. İdrarın kesildiğine kani olunca, istincâ yapılır, su ile yıkanır.


Bir hadîs-i şerîfte "İdrar (sıçramasın)dan çok koru­nunuz; çünkü kabir azabının çoğu ondandır." bu-yuruldu. Bunun için idrardan son derece sakınmalı ve temizliğe dikkat etmelidir.


Kadınlarda istibrâ yoktur.


Helaya girmenin bazı edebleri vardır: Helaya sol ayak­la girmek ve girerken "Allâhümme innî eûzü bike mine'l-hubusi ve'l-habâis" duasını okumak, sağ ayakla çıkmak ve çıkarken "Elhamdülillâhillezî ezhebe anne'l-ezâ ve âfânî min zâlike" duasını okumak âdabdandır.


Helada kıbleye karşı veyahut kıbleye arka vererek bu­lunmak ve dışarıda ise rüzgâra karşı, oturulacak yerlere, yol üzerine, mescit civarına, mezarlığa, durgun ve akar sulara, ırmak kenarlarına abdest bozmak da mekruhtur. Özür olmadıkça idrarı ayakta yapmak da mekruhtur.


Helada iken konuşmamalı, din veya dünyâ işleri dü­şünmemeli, avret yerine ve pisliklere bakmamalı, tükür-memelidir.


FIKRA


 


Akıl hastanesinde bir gün, bir deli hasta bakıcıyı yanına çağırır. "Bana çabuk 5 şişe kola getir" der. Hasta bakıcı buna kızar ve hastaya beş tokat atar ve "al işte kolalarını" der. Aradan zaman geçtikten sonra yine aynı hasta, bakıcıyı yine çağırır. Bu sefer hasta; hasta bakıcıyı tokatlar. Bakıcı, "ne oluyor?" der. Hasta cevap verir: - "Şişeleri getirdim abi."


GÜNÜN SÖZÜ


 


Güzel bir şey,her zaman iyi değildir; ama iyi bir şey her zaman güzeldir. Ninpn De L'enclos


YEMEK MENÜSÜ


·   Ezogelin çorba


·   Etli Bezelye


·   Tel şeh pilav


·   Meyve


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: URALTAN: (Tür.) Er. - Ur - altan.


Kız: TALİHA: (Ar.) Ka. - Şans, talih, kader.


MANİ


 


Gitme yârim bozata
Gözlerin batar toza
Nasıl vuruldun be yârim
O kara sıska kıza


KARİKATÜR


 


BİLMECE


Kral ölürse oğlu ne olur?


Cevabı Yarın.      


Dünkü Cevap: Şereflikoçhisar




 

 

 

 

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler