2 Mart 2010 Salı

3 Şubat 2010






































Bugün 3 Mart 2010     17 R.Evvel 1431 Şubat: 18 Kasım 116 Buhari'nin Vefatı (1389) - Aşkale, Pazaryolu'nun Kurtuluşu (1918)-Vakıflar Umum Müdürlüğü ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kuruluşu (1924)


HADİS-İ ŞERİF


 


La ilahe illallah diyenlere dil uzatmaktan, dışlamaktan uzak dur. Hiçbir günah yüzünden, onları kafirlikle (din dışılıkla) itham etme . ( Taberani)


 


FERDİN HATASI CEMİYETE DE TESİR EDER


Bazı günahlar vardır ki zararı umûmî olur. Sebep olacağı fitne ve kargaşa, meydana getireceği sıkıntı ve musîbet yalnız o günahı yapan, işi yerinden oynatan ve bu suretle kendine ve başkalarına zulmetmiş olan zâlimlere münhasır kalmaz da kurunun yanında yaşı da yakar. Bir şahsın hatâsı bir orduyu batırabilir.


Bir geminin dibini delmeye uğraşan bir şahsın işi, öy­le bir boğulma musibetine sebep olur ki bu fitne o gemi­nin içinde bulunanlardan yalnız onu delene veya ona yardım edenlere veya görüp susanlara değil, hiç haberi olmayanlara varıncaya kadar hepsine isabet edecek bir musibete şâmil olur. Hatta hiç haberdar olmayanların, gafletlerinden dolayı vaziyetleri daha feci olabilir.


Bundan anlaşılır ki umûmî fitne yalnız asıl cürmü ger­çekleştiren zâlimlerin cezası değil aynı, zamanda ko-runmayıp onun gerçekleşmesine meydan veren gafil­lerin gafletlerinin de cezasıdır. Beyit: Çarha dayanma her ne kadar üstüvâr ise,


Yerin, efendi, altı da var, üstü var ise. (Girami) Lügatçe: Çarh: Felek, dünya. Üstüvâr: Sağlam, güvenilir.


OSMANLI MUTFAĞINDAN:    ISPANAK GARNİTÜRÜ


Bir kilo ıspanağın sapı ve kökleri ayırılıp yaprağı alınır. Bol suda yıkayıp süzülür. Kaynar tuzlu suda beş dakika kaynatılır ve bol soğuk suya çıkarılır. -Sararma-ması ve lezzeti kaçmaması için- karıştırıp soğutulur. Suyu süzülünceye kadar sıkılır ve bir tahta üzerine yayıp kıyılır.


70 gr. una, 30 gr. sade yağda üç dört dakika kavurduk­tan sonru ıspanaklar ilâve edilir, beş dakika tahta kaşıkla karıştırarak kavrulduktan sonra yeteri kadar tuz atılır.


250 gr. (bir su bardağı) et suya azar azar ilâve ederek tamamen yedirilir. İndirileceği vakit bir miktar tereyağı ile bir tutam dövülmüş hindistan cevizi karıştırılır.


 


FIKRA


 


Hoca bir gece mezarlıktan geçerken aniden ayağı kayar ve eski bir mezarın içine düşer O anda aklına geceyi orada bir ölü gibi geçirerek yazıcı melekleri görme fikri gelir Hemen yatar ve beklemeye başlar Bir süre sonra mezarlığa yaklaşmakta olan fincancı kervanından yükselen katırların çan sesleri, katırcıların konuşmaları, homurtular derken iyice yaklaşan seslerden korkan Hoca kıyamet vakti geldi sanarak dışarıda ne olduğunu görmek için mezardan dışarı çıkınca bir anda yarı çıplak Hoca'yı gören katırlar ürker Hortlak görmüş gibi her biri bir tarafa kaçışan katırlar bütün yükleri yerlere yuvarlar, fincanları zayi ederler Bunun üzerine sinirlenen fincancılar koşup Hoca'yı yakalarlar:


- Be adam gecenin bir vakti ne yapıyorsun burada? derler Hoca korkudan kekeleyerek


- Be be ben öbür dünyadan geldim Bir bakayım burada işler nasıl gidiyor Deyince adamlar Hoca'yı bir güzel pataklarlar Bin perişan eve dönen Hoca'yı telaşlı karısı karşılar:


- Ee anlat bakalım ne bu halin? Öbür dünya nasıl? Ne var?Hoca biraz vakurlu biraz üzgün:


- Hiç bir şey Ta ki fincancı katırlarını ürkütene kadar


GÜNÜN SÖZÜ


 


Düşünce dilden dil düşünceden doğar. Platon


YEMEK MENÜSÜ


·   Domates Çorba


·   Etli Kabak Dolma+Yoğurt


·   Su Böreği


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: ULUCAN: (Tür.) Er. - Erdemli, saygın, yüce kişi.


Kız: TENZİL: (Ar.) Ka. - İndirme, aşağı düşürme. Azar azar  indirme (Kur'an'ın).


 


MANİ


 


Bizim köyün yolları
Çamurluktur kayarsın
Bizim köyün kızları
Dalgacıdır yanarsın


KARİKATÜR


 


BİLMECE


Termometre ile öğretmen arasında ne benzerlik vardır?


Cevabı Yarın.      


Dünkü Cevap: Biri çekilir, biri çekilmez




 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler