27 Ağustos 2009 Perşembe

11 Ağustos 2009


















































Bugün 11 Ağustos 2009 21 Şaban 1429 Temmuz: 29 Hızır:98 Otlukbeli Zaferi (1473)


 


HADİS-İ ŞERİF


 


Hz. Peygamberin Adba adında bir devesi vardı ki hiç kimsenin devesi onu geçemezdi. Bir bedevi, bir binek devesi üstünde gelip onu geçti. Bu, müslümanların ağrına gitti. Bunun üzerine Allah Resulü durumun farkına vararak şöyle buyurdu: “Allah bir şeyi yükseltti mi, sonradan mutlaka onu alçaltır.”


 (Buhari, Ebu Davud ve Nesai).


 


İMÂM-I ÂZAMİN (R.H.) MEZHEBİ


İmâm-ı Âzam'ın ictihadlarını yüksek talebeleri İmam Ebû Yûsuf, İmam Muhammed bir araya getirip kaydetmişlerdir, imâm-ı Âzam Ebû Hanîfe Hazretleri, mezhebini iki kısım delil üzerine te'sîs etmiştir: Aslî ve fer'î delîller.


Aslî delîller, kitab, sünnet, Icmâ ve kıyâsdır. Bu mez-hebde herhangi bir meselenin hükmünü tâyin için evvelâ Kutr'ân-ı Kerîm'e müracaat edilir. Allâhü Teâlâ'nın Kltâb-ı Kerîminde sarahaten (açıkça) veya delâleten beyan buyurduğu ahkâm İle amel olunur. Sonra dîni neşr ve teblîğ edem ve her sözü, ilâhî vahyin "gayr-l metlüvv" denilen diğer bir tecellîsi olan Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.)'ln sözlerinden, fillerinden ve takrirlerinden ibaret sünnetine; hadîs-i şeriflere müracaat edilir. Bunlardan başka, bir hâdise, dînî bir mesele hakkında Ashâb-ı Kirâm'ın, müc-tehidlerin ittifak ve icmâı var ise, ona da müracaat edilir. Şayet hükmü, kitab ile, sünnet ile veya icmâ ile sarahaten -açıkça- sabit olmayan bir hâdise varsa o zaman da kıyâs-ı fukahâ denilen delile müracaat olunur.


Fer'î delillere gelince bunlar da kitab ile sünnete veya icmâ'a muhalif (aykırı) olmayan ve meşruiyeti bu üç esastan biriyle çıkarılan (istihsan), (istishab), (tah-kîm-i hâl), (örf ve âdet) gibi talî derecede olan delillerdir. Bunlar "usul-i fıkıh" ilmiyle beyân olunmuştur.


Binâenaleyh İmâm-ı Âzam'ın fıkıhtaki mesleği; mezhebi, bütün şer'i delillere, hikmet ye maslahat kaidelerine uygun bulunmuştur. İmâm-ı Âzam, dînin doğu ve batı yayılmasına büyük hizmetlerde bulunmuş, İslâm hukukunun kaidelerini, ıstılahlarını ve bâblarını tertip etmiş, yiirmi sekiz bini ibâdete, kalanları da muamelâta âit olmak üzere üç yüz bin mesele vaz' ve tesbit eylemiştir. Rahmetullâhi aleyh.


BEYİT:


Cihan hasm olsa Hakk'tan nusret iste. Erenlerden duâ ve himmet iste. (Sultan Çelebi Mehmed)


 


FIKRA


hitler içinde gizli belgelerin bulunduğu çantasını kaybetmiş. hemen ss şefini çağırarak en kısa sürede bulunmasını istemiş. aynı akşam çantayı evinde bulmuş. hemen ss şefine telefon etmiş “çantamı buldum... araştırmanıza son verebilirsiniz” ss şefi “nasıl olur?.. çantanızı çaldığından kuşkulandığımız 50 kişiyi yakaladık ve bunların 30’una da çantanızı çaldıklarını itiraf ettirdik!..”


GÜNÜN SÖZÜ


 


Haksızlık önünde eğilmeyiniz, o zaman hakkınızla birlikte şerefinizi de kaybedersiniz.


Hz.Ali (r.a)


 


 


YEMEK MENÜSÜ


·         KREMALI DÜĞÜN ÇORBA


·         PİLİÇ ESKALOP


·         AMERİKAN SALATA


·         FISTIKLI ŞAM TATLISI


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: YALMAN : Kılıç, kama gibi şeylerin ucu - Sarp, dik


Kız: AKSEV:Aydınlığı sev,ışık saç


MANİ


 


Bu aya hürmet gerek,


Nîmete şükür gerek,


Mübârek Ramazan’da,


Hakka ibâdet gerek.


KARİKATÜR


 


BİLMECE


Buradan attım kılıcı
Halep’te oynar ucu


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: (TELEVİZYON)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler