7 Ekim 2011 Cuma

30 Ağustos 2011

 









































Bugün 30 Ağustos 2011 1 Şevval 1432 Ağustos: 17 Hızır 117 ZAFER BAYRAMI - Kütahya'nın Kurtuluşu (1922) - Ramazan Bayramı I. Günü


HADİS-İ ŞERİF


 


Kim Allah ve Resulü'ne itaat ederse doğru yolu bulmuştur, kim de o ikisine isyan ederse doğru yoldan sapmıştır. Ravi: Müslim


 


BUGÜN   BAYRAM


 


Arabî aylardan Şevval ayının birinci günü Ramazan Bayramı Zilhicce ayının onuncu günü de Kurban Bayramıdır. Müslümanlar bayram günlerine ayrı bir önem verirler. Zira bu günler günahların affedildiği, birlik ve beraberlik duygularının pekişti-rildiği, yoksulların sevindirildiği günler olması bakımından sevinç ve neşe kaynağıdır.


Bayram günleri; ana, baba, hoca, akraba, arkadaş ve komşu ziyaretleri yapılır. Salih olan akrabayı ziyaret lâzımdır. Salih arkadaşları ziyaret de çok sevaptır. Bayram öncesi, yiyecek, giyecek ve temizlik gibi hazırlıklar yapılır. Bayram günlerinde herkes, temiz giyinir. Çocuklara yeni elbiseler alınır. Fakir, öksüz ve yetimler sevindirilir. Bayram namazından sonra, kabirler ziyaret edilir; geçmişlerin, akraba ve din büyüklerinin ruhu için Kur'ân-ı kerîm okunur, duâ edilir, sadakalar verilir.


Peygamberimiz "sallallahü aleyhi ve sellem" Medine'ye hicret edince, Medinelilerin cahiliye âdetlerinden kalma bayramları kutladıklarını görünce; "Allahü teâlâ size onlardan daha hayırlı iki bayram (Ramazan ve Kurban Bayramı) ihsan etti." buyurarak Müslümanlara sevinç ve neşe günlerini bildirmiştir.


Ayrıca İslâm büyükleri, bir Müslümanın Allahü teâlânın emirlerine uyup, yasaklarından sakınarak, günah işlemeden, haram lokma yemeden geçirdiği günleri de bayram kabul etmişlerdir. Cennete girildiğinde ise en büyük bayramdır.


 


30 AĞUSTOS ZAFERİ


 


Türk tarihinde Ağustos ayı, büyük zaferlerin kazanıldığı bir aydır. İstiklâl Savaşı'nda, 26 Ağustos 1922 sabahı, Mustafa Kemâl idaresinde, Afyon'da başlayan Türk Ordusu'nun taarruzu, 4 gün içinde çok gelişti. Nihayet 30 Ağustos'ta düşmanın esas kuvvetleri Dumlupınar'da yok edildi. Yunan başkomutanı Trikopis de esir alındı. 9 Eylül'de Türk Ordusu'nun İzmir'e girmesi ile yurdumuzun batısı Yunanlılardan kurtuldu. Yunan kuvvetleri top, tüfek, makineli tüfek ve uçak bakımından Türk kuvvetlerinden çok fazlaydı. Bu savaşta bizim kaybımız 10 bin, Yunan tarafının kaybı ise, 100 bin kadar asker oldu.


FIKRA


 


Temel uzun zamandır görmediği Cemal'le Îstanbul'da karşılaşır:


-- Uşak, nasılsun pakayum? - Îyiyum.


-- Çocuklarun nasuldur? - Onlar da çok iyidur.


-- Ha karin nasıldur?


Temel böyle sorunca, Cemal'in birden yüzü değişir... Temel arkadaşının karısının geçen yıl öldüğünü hatırlayıp, hemen şöyle der.


- Yani aynı mezarda mi yatayü!


GÜNÜN SÖZÜ


 


Aşk, deniz meltemleri gibidir; sesini duyarız, nereden nereye gittiğini kestiremeyiz. BORNE


YEMEK MENÜSÜ


·          PİLİÇ BAGET ROTİ


·          PİLAV


·          ÇORBA


·          KAZANDİBİ TATLI


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: ALANALP: (Tür.) Er. - Ülke alan, fetheden, fatih.


Kız: ALANGOYA: (Moğ.) Ka. 1. Altın geyik. 2. Ünlü Moğol destanının kut­sal sayılan kadın kahramanı.


MANİ


 


Her şeyin kararı var,


Kötünün zararı var,


İstiğfara devam et!


Elbet çok yararı var.


KARİKATÜR


 karikatüR4


BİLMECE


-En şişman kız kimdir?


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: Blendax (bilen ducks)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Blog Arşivi