24 Ağustos 2010 Salı

13 Ağustos 2010







  




 
























Bugün 13 Ağustos 2010   3 Ramazan 1431 Temmuz: 31 Hızır 100 Okullara Din Dersinin Konulması (1956)


HADİS-İ ŞERİF 


Yiyiniz, tasadduk ediniz, giyiniz. Fakat bunları yaparken israfa ve tekebbüre kaçmayınız. Ravi: Nesâi, Zekat 66


 


GİZLİ VERİLMESİ DAHA FAZİLETLİ OLAN SADAKA


Nafile sadakanın gizli verilmesi daha faziletlidir;


Evvelâ gizlemek gösteriş ve başkalarına duyurmaktan uzaktır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) "Allah ne işittiren (süm'acı)dan, ne gösteriş yapan (mürâî)den, ne de imin-netçiden (başa kakandan) bir şey kabul etmez." buyurmuştur. Sadakasını söylemeye ve elâlem ortasında vermeğe kalkan da riya süm'a (gösteriş ve işittirme) peşinde dolaşır, susup gizlemek ise bundan kurtarır.


İkinci olarak, sadakasını gizlediği zaman insanlar arasında şöhret, medih ve ta'zîm bulunmaz ki bu da nefse zor gelir ve sevabı da çok olur.


Üçüncü oiarak, Peygamber Efendimiz (s.a.v.): "Kul gizlice bir amel işler, Allah da onun gizlice verildiğini yazar, sonra bu ameli açıktan yaparsa gizliden alıp, aşikara yazar. Sonra lakırdısını ederse gizli ve aşikârdan alır riyaya yazar." "Kıyamet gününde kendi gölgesinden başka hiçbir gölgenin olmadığı o günde Allâhü Teâlâ yedi kişiyi arşının gölgesinde gölgelendirir. Bunlardan birisi de bir sadaka verip sağ elinin verdiğini sol eli bilmeyen kişidir." ve "Gizli sadaka Rabb'ın gadabını söndürür." buyurmuştur.


Dördüncü olarak, sadakayı açıkça vermekte onu alan kimseye birtakım zararlar vardır. Açıkça vermekte fakîrin haysiyetine dokunmak, fakirNğini ilân etmek 'onlar iffetlerinden isteyemezler.' âyetinde medhedilen iffet hâlinden çıkarıp ve ahlâkını bozmak vardır. Halk, fakirin sadaka almasını -muhtaç değilken aldı diyerek- kötüler ve gıybete düşer. Veren el alan elden hayırlı olması itibariyle sadakayı açıktan vermekte fakiri küçük görme mânâsı vardır. Halbuki mümini zelil kılmak caiz değildir. Sadaka hediye yerindedir. Bir hadîs-i şerîfte "Her kime bir hediye takdim olunur da yanında bir topluluk bulunursa onlar o hediyyede ona ortaktırlar." buyurulmuştur. Binâenaleyh açıktan sadaka verildiği zaman fakirin yanında hazır bulunanlara ondan bir şey vermezse, açıkça verdiğinden dolayı uygunsuz bir hâle düşmüş olur ki, buna sebep olmak da uygun değildir.


FIKRA


 


İstanbul’a yeni göçen Temel karısı alır, AKM’ye gider. İnsanlar; ”Romeo ve Juliet’e 2 bilet...” “Kerem ile Aslı’ya 2 bilet...” deyince, Temel; ”Temel ile Fadime’ye 2 bilet!..”


GÜNÜN SÖZÜ


 


Sıradan öğretmen anlatır,İyi öğretmen açıklar,Yetenekli öğretmen yapar ve gösterir,Büyük öğretmen esin kaynağı olur. William A. Ward


YEMEK MENÜSÜ


·   ETLİ TÜRLÜ


·   BULGUR PİLAVI


·   YOĞURT


·   MEYVE


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: SOYTEKİN: (Tür.) Er. - Cesur, yiğit.


Kız: SONGÜN: (Tür.) Er. - Sonuncu, son olan. Eğilim, yetenek.


MANİ


 


Bahçe kapısı kilitli
İttirdim açamadım
Anneme duyurmuşlar
Çıktım da kaçamadım


KARİKATÜR


 


BİLMECE


Beş yıllık okulu otuz yılda bitirene ne denir?


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: Arının eşeği vardır ama eşeğin arısı yoktur











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Blog Arşivi